Welkom bij

Wereldwinkel Nijkerk

Geproefd: bananenbloesem van Fairtrade Original. Ook bij ons verkrijgbaar

Wat is het?

Bananenbloesem in blik bestaat uit het hart van de paarse bloem die onderaan een bananentros groeit. Het is ingeblikt samen met water, zout en wat citroenzuur. Bananenbloesem van het merk Fairtrade Original is verkrijgbaar bij de wereldwinkel voor € 3,29 per 500 gram (€6,58 per kilo). Het uitlekgewicht is 280 gram.  Fairtrade Original beschrijft bananenbloesem als een goed alternatief voor vis omdat de bite erop zou lijken. Ingeblikte banenbloesem van andere merken is ook online of bij Aziatische winkels verkrijgbaar.

Hoe gebruik je het? 

Je kunt de bananenbloesem stomen of koken. Het neemt goed smaken op, dus het is heel geschikt om te marineren. Op de website van Fairtrade Original staan een aantal recepten zoals: visvrije makreelsalade, vegan viskoekjes en gele curry met bananenbloesem. Wij probeerden de bananenbloesem in een curry en als vega vissticks. 

Bananen bloem

Hoe smaakt het?

De smaak is heel neutraal en valt daarom niet op in recepten. Het neemt vooral de smaak van kruiden op. De structuur zou op vis moeten lijken, maar het heeft na bereiding meer weg van groente, zoals een artisjokhart.

Fairtrade Original Bananenbloesem

Voedingswaarde

De voedingswaarde lijkt erg op die van groente. Laag in calorieën, vet en suiker. Er is wel 0,5 gram per 100 gram zout aan toegevoegd. Het lijkt qua voedingswaarde en bereidingswijze daarmee ook erg op jackfruit. Bananenbloesem is best gezond te noemen, maar qua voedingswaarde is het zeker geen volwaardige visvervanger. De belangrijke omega 3-vetzuren die in vis zitten ontbreken.

Die vetzuren zijn juist de reden dat het Voedingscentrum aanbeveelt minimaal 1 keer in de week vette vis te eten. Ook zit er nauwelijks eiwit in bananenbloesem. Qua voedingswaarde is het dus niet geschikt om de wekelijkse aanbevolen portie vette vis te vervangen. Maar verder is het een prima caloriearm product om in gerechten te verwerken.